TEMPERATURA IDEALĂ DE SERVIRE

Vinurile mai bogate în taninuri sunt servite la temperaturi mai ridicate. Vinurile mai ușoare sau mai fructate se servesc la temperaturi scăzute. După turnarea în pahar, vinurile albe se încălzesc rapid datorită diferenței mari dintre temperatura ambientală și temperatura ideală de servire a acestora. De aceea, pe perioada verii se recomandă servirea vinului alb cu 1-2 grade sub temperatura normal recomandată. Paharul de vin se ține întotdeauna de picior tocmai pentru a nu crește temperatura acestuia datorită căldurii mâinii.

Climadiff ofertă unități de condiționare a vinului pentru servire. Puteți opta pentru frigidere cu mai multe zone de temperatură reglabile individual sau pentru o unitate multi-temperatură care poate crea o stratificare de temperaturi în interiorul acesteia în intervalul 8° - 18°C.

Categorie

Exemplu de vin

Temperatura optimă de servire

cupaj roșu

Cupola Sanctis – Sfântul Dumitru 2010

16°C

roșu complex

Prince Matei Merlot 2006

18°C

roșu puternic

Cuvee Andrei Cabernet Sauvignon 2010

16° - 18°C

roșu fin

Crai Nou Pinot Noir 2010

14° - 16°C

roșu proaspăt fructat

Floare de Toamnă Vinarte

12° - 14°C

rose proaspăt sec

Prince Știrbey Crâmpoșie Selecționată 2011

12° - 14°C

alb plin sec

Crai Nou Chardonnay 2012

10° - 12°C

alb proaspăt sec

LacertA Sauvignon Blanc 2011

10°C

alb dulce sau fortificat

Sirena Dunării Riesling 2001

8° - 10°C

 

 

 

 

PRINCIPII DE SERVIRE A VINULUI

Temperatura - Respectă temperatura recomandată pentru servire dacă vrei să te bucuri deplin de aroma și buchetul vinului. Dacă vinul este servit prea cald, alcoolul din vin va face vinul prea amar, dacă este servit prea rece, buchetul vinului va fi blocat și anesteziat.

Pahar - Servește vinul într-un pahar adecvat: cu picior pentru a nu-i afecta temperatura prin atingere, din sticlă incoloră pentru a îi putea examina claritatea, fluiditatea și vestimentația și cu bol mare pentru a îi putea simți aroma.

Prioritate - Înaintea degustării vinului, evită să servești ceva care îți poate afecta gustul (ceai, cafea, mentă, tutun). Degustă vinul întotdeauna într-o atmosferă aerată și neutră, nu folosi candele aromate sau parfum excesiv.

MATURAREA VINULUI (CELE 5 REGULI DE AUR)

Unitățile de maturare a vinului trebuie să garanteze aceleași condiții ideale de învechire ca în cele mai bune crame subterane tradiționale. Atenție! O unitate care nu este altceva decât un frigider modificat prin adăugarea unor polițe de lemn nu constituie o cavă de vin adecvată pentru maturare. Pentru o maturare corespunzătoare a vinului, pentru protejarea și aducerea acestuia la perfecțiune trebuie folosită o unitate special concepută pentru învechire care respectă cele 5 reguli de aur:

Temperatură constantă
Temperatura într-o cavă de vin destinată îmbătrânirii vinurilor trebuie să fie constantă, valoarea ideală fiind 12°C. Mici variații între 10°C si 14°C pot fi tolerate. Într-o cavă mai rece, procesul complex de maturare încetinește, în cazul unei temperaturi mai ridicate, procesul de maturare accelerează. Dacă temperatura rămâne ridicată prea mult timp, maturarea eșuează înainte de a atinge potențialul maxim al vinului. Factorul cel mai important al învechirii vinului este cu siguranță menținerea unei temperaturi constante. Schimbările bruște și repetate de temperatură sunt cele mai dăunătoare întrucât vor altera vitalitatea vinului.

Lipsa vibrațiilor
Chiar și vibrațiile imperceptibile pot altera un vin deoarece acestea sunt suficiente pentru a întrerupe procesul foarte de lent de sedimentare, menținând în suspensie particule extrem de fine. În cazul vinurilor tinere sedimentul va fi oprit în a se depune; în cazul vinurilor mature - care sunt de obicei și cele mai valoroase - vibrațiile vor afecta iremediabil vinul prin punerea în mișcare a sedimentului format. O cavă de vin trebuie să nu afecteze liniștea vinului. Cavele de vin pentru maturare trebuie echipate cu un sistem anti-vibrații extrem de eficient, mult superior celui din dotarea unui frigider obișnuit. Cavele pentru maturare trebuie proiectate în cel mai mic detaliu pentru limitarea vibrațiilor. Se evită folosirea sistemelor de ventilare mecanică, se folosesc polițe de lemn care pot fi așezate pe tampoane de cauciuc, iar spuma care asigură izolarea termică este special aleasă pentru a asigura protecția anti-vibrații prin separarea mecanică a structurii exterioare a unității de cava din interior.

Umiditate potrivită
Buchetul vinului se dezvoltă în urma unui proces reductiv în absența totală a oxigenului, ceea ce înseamnă că dopul trebuie să fie ermetic. Pentru a păstra capacitățile de etanșeizare ale dopului, sticla trebuie păstrată în poziție orizontală astfel încât dopul să rămână în contact cu vinul. Mai mult, umiditatea relativă din exteriorul sticlei trebuie să fie de peste 50%. Dacă umiditatea atmosferei scade sub 50% pentru o perioadă îndelungată, dopul se poate usca și permite schimbul de oxigen cu atmosfera ceea ce va altera iremediabil vinul. Un nivel de umiditate de peste 80% nu dăuneaza vinului, dar poate afecta etichetele. O cavă de vin profesională trebuie concepută astfel încât să garanteze menținerea unei umidități între 50% si 75%, dar să prevină formarea unor zone de apă stătută unde se pot dezvolta bacterii și mirosuri neplăcute.

Ventilare constantă
Multe dopuri din plută își pot pierde eficacitatea pe perioade foarte lungi. De aceea, o cavă de vin trebuie să mențină vinul într-o atmosferă curată, fără mirosuri. Filtrul de carbon activ asigură filtrarea aerului și eliminarea mirosurilor neplăcute, menținând în același timp nivelul de umiditate din interiorul cavei.

Obscuritate
Prezența luminii stimulează procesul de reducere-oxidare în sticla de vin, ceea ce în mod normal accelerează nedorit îmbătrânirea vinului. De aceea, vinurile destinate maturării sunt comercializate în sticle de culoare închisă. Această precauție nu este însă suficientă pentru a bloca total razele ultraviolete dăunătoare. O cavă de vin destinată maturării vinurilor va avea o ușă plină pentru a asigura obscuritatea totală în interior. Se pot folosi uși de sticlă numai în situația în care vinul este ținut departe de radiația solară directă și nu se intenționează păstrarea lui mai mult de câțiva ani. În acest caz, sticla ușii trebuie tratată anti-UV. Și lumina artificială afectează negativ vinul, de aceea folosirea luminii în interiorul cavei trebuie limitată.

CLASIFICAREA CAVELOR DE VIN

Cave pentru conservare si racire

Temperatura de servire a vinurilor variază în funcție de tipul de vin: Bordeaux - 18-19°C, Bourgogne - 16°C, Val de Loire, Beaujolais, sau vinurile tinere - 14°C, Rose sau vinuri roșii dintr-o singură vie - 12°C. Anumite vinuri albe dulci se beau la temperaturi temperaturi și mai scăzute. O șampanie se servește la 8-12°C. Temperatura se alege în funcție de vin.

Cavele de servire se folosesc pentru a aduce vinul la temperatura de servire. Unele sunt mono-temperatură, cu 2 zone de temperatură sau chiar cu 3 zone - se poate alege temperatura individualpentru fiecare compartiment.

Modelul incorporabil sub blat CV22IX are lățimea de 30cm și are o singură zonă de temperatură. Temperatura se poate alege între 5 și 18 °C. Polițele culisante parțial permit accesul ușor la sticle. Plăcuța pe care o vedeți permite așezarea sticlelor deschise în picioare.

DolceVino: un model de cavă de servire cu o singură zonă de temperatură. Are capacitatea de 6 sticle și este suficient de compactă pentru a sta pe blat lângă un cuptor cu microunde. Este întotdeauna folositoare și nu ocupă mult spațiu.

Cave pentru maturare

Cavele de maturare sunt folosite pentru păstrarea îndelungată a sticlelor adică a vinului care va beneficia în urma învechirii. Achiziționați vinul „tânăr” și îl puteți matura dvs. 7, 8, 10 sau 15 ani. Aceste vinuri valoroase necesită condiții optime ce respectă regulile de aur ale păstrării vinului.

Un senzor termostatic extern permite ridicarea temperaturii în interior dacă temperatura ambientală este scăzută. Indiferent de tipul vinului: alb, roșu, roze sau de țara sa de proveniență temperatura de maturare este aceeași: 12 °C. Rețineți că pentru menținerea unei temperaturi constante în interiorul sticlei sunt necesare mici fluctuații ale temperaturii interioare. (Inerția termică a vinului este de 1000 de ori mai mare decăt ce a aerului.)

Pe spatele cavei se formează condens care este favorizat de vopseaua granulată. Aerul care intră este filtrat cu un filtru de carbon și apoi condensează pe evaporator atunci când pornește compresorul. Puteți vedea aici gradul ridicat de umiditate din cavele noastre, ceea ce permite menținerea elasticității dopului de plută. Acesta este recipientul în care se adună condensul în exces din cavă.

Nu uitați ca anual să înlocuiți filtrul de carbon ce se află în colțul stânga-sus al cavei de maturare. Praful nu trebuie să blocheze circulația aerului. O cavă de maturare trebuie să protejeze complet sticla de radiațiile UV, deoarece acestea distrug taninurile. Acesta este și motivul pentru care sticlele de vin roșu sunt de culoare verde închis.

Compresorul este montat pe tampoane pentru ca vibrațiile să nu se transmită. Izolația din spumă poliuretanică dintre structura metalică și carcasă are și aceasta rolul de amortizare a vibrațiilor. A treia măsură anti-vibrații sunt tampoanele pe care stau rafturile. Raftul de lemn amortizează și el vibrațiile datorită structurii sale fibroase.

Cave de vin polivalente

Există și cave de vin polivalente ce au evoluat prin a îmbinarea cavele de maturare cu cele de servire. Compartimentul superior folosește la aducerea la temperatura de servire a vinurilor roșii la 18°C.

Zona centrală permite conservarea și maturarea la temperaturi de 10 - 14°C Iar jos un compartinent pentru răcirea sticlelor de vin alb sau de șampanie.

Când porniți prima oară frigiderul de vin nu uitați să așezați pietrele de lavă în canalul pentru recuperarea condensului. La prima pornire este indicat să turnați un pic de apă pentru a fi absorbită. Ulterior apa ce se condensează pe evaporator se va îmbiba în pietre și va fi folosită pentru menținerea umidității în cavă.

Filtrul de carbon purifică aerul ce intră în cavă.

Termostatul exterior permite pornirea sistemului de încălzire pentru iarnă. Ideal ar fi utilizarea unei uși pline ce împiedică pătrunderea razelor UV, dar astăzi se pot realiza și uși din sticlă tratată anti-UV. Trebuie însă să rețineți că 30 - 40% din radiația UV trece prin aceste uși.

Compresorul este montat pe tampoane anti-vibrații și izolația din spumă poliuretanică rigidizează carcasa și structura pentru eliminarea vibrațiilor.

DE CE AI NEVOIE DE FRIGIDERE DE VIN?